Busques alguna via?

Midi d'Ossau, Via Directisima sud 570m/6b+(V+/A1 oblig.)

Aquest estiu hem fet poca activitat per les parets! el fet d'esperar ampliar la familia....fa que lliguem menys projectes!
Una de les poques activitats que hem fet ha estat una que estava en llista....tornar al Midi d'Ossau. En una conversa amb el Lluís, vam coincidir amb l'objectiu i cap allà vam anar.

La idea inicial era fer la sud-est clàssica, però les 11 persones que hi havia a peu de via ens va fer repensar el nostre propòsit i ens vam dirigir a la Directissima sud, més exigent i amb graus que s'escapaven de la meva idea d'escalada interessant al Midi per passar a ser una via on caldria posar-hi ganes i deixar-se estar de tonteries....




Aproximació: Anirem fins a Sallent de Gállego i creuarem la frontera, ja biaxant veurem a mà esquerra el Midi d'Ossau, deixarem el cotxe en els aparcaments en bateria que hi ha a la carretera a l'alçada del pont que creua el riuet. Ara a caminar cap al refugi, on arribem en 1 horeta a bon ritme. Ara agafar caminet que marxa cap al peu de la tartera que passarem per la seva part interior, arribant al final pujarem a buscar peu de paret per on tirarem amunt fins trobar el nostre diedre tombat cap a l'esquerra(amunt) on veurem un clau que ens marca que estem on toca, total 1h 30 minuts de bon ritme.
Material:  2 jocs de friends fins al camalot nº3 i un nº4, joc de tascons i motes bagues. No fan falta claus.

Us deixo també la ressenya feta el Lluís...

i la del Luychi que es el que portavem nosaltres,aquí sota la de la primera part que la fa la majoria de gent....
i de la segona part..molt menys escalada però que també val la pena fer!!!!!!


La via: Exigent, vertical, i on caldrà posar-se les piles posant ferros, i no perdre el temps ja que son molts metres. Dues parts prou diferenciades, una primera (els 8 primers llargs) que sense estar equipats, anirem trobant cosetes, i algunes reunions amb claus o ponts de roca, i una segona part(els 6 restants) que trobarem molt poca cosa, i moltes reunions a montar on puguis, i llargs bastant o completament nets. El regal de fer cim es que te la línia de sortida més ràpida! 3 ràpels i a terra!

Les vistes de la paret, la via s'inicia just on fa el canvi de sol a sombra, a la base un diedre que puja cap a l'esquerra més amable ens dona l'entrada.

...i l'ambient al peu de paret.
Llarg 1(V/40m): ldiedre, que escalarem per la seva part esquerra, on veurem el clau a uns 8 metres del terra, fins un balconet on hi vam deixar un pont de roca. Fàcil, però t'agafa fred....i amb una bona feinada pel davant.

Llarg 2(6a/35m): Sortim recte amunt fins un clau i sortim per uns passets raros i d'equilibri cap a la dreta, pujar uns metres fins un parell de claus que ens fan sortir a la dreta, un pas raro que invita a fer A0 i tot seguit ja més fàcil, recte amunt fins reunió.
 
Llarg 3(V/40m): Superem el petit diedret de sobre reunió i entrem en una placa que ens porta a un nou diedre, ara pujar per aquest diedre, amb algun passet més raro a meitat, que ens porta fins una bona feixeta a l'esquerra on podem montar reunió o a l'interior del diedre en els cordinos que es veuen en la foto inferior.
Llarg 4(V+/55m): sortim de reunió per la dreta a buscar la base de la lleixeta que puja d'esquerra a dreta on trobarem els claus i que ens porta al diedre que tenim sobre la feixa.superat el diedre, fem gran travessa capa l'esquerra fins la base del diedre final. on trobarem  un clau.
Llarg 5(V/40m): Sortim per terreny fàcil cap a l'esquerra, a buscar la el millor pas per tornar a la dreta per entra a la base del gran diedre que tenim a sobre, arribarem a un balconet, que fa baixada on hi ha dos claus on podriem fer reunió, però sortim a la dreta per un diedret i seguim amunt, fins la base del diedre molt guapo on trobarem 3 claus i farem millor la reunió i estarem més còmodes.
Llarg 6(6a+(V+/A0)/30m): Diedre que es va posant difícil com més metres pujem, al final quan la paret de la dreta desploma, sortir per l'esquerra, per la canal-diedret, on la cosa apreta més i a sobre trobarem reunió.
...just en el punt on marxem cap a l'esquerra per tirar amunt i on trobarem els passos més durs del llarg.
Llarg 7(V+/40m): Llarg que s'inicia per un diedre ample, i que va  abuscar una mena de xemeneia, on trobarem els passets més difícils, superats, seguirem per una mena de placa vertical a l'esquerra del diedre fins una zona herbosa...
superades les herbes, a sobre a l'esquerra trobarem la reunió, a la base d'un diedre molt fi per on no hem de continuar.
Llarg 8(6b+(V+/A1)/35m): Pujarem pels ressalts cap a l'esquerra a buscar la base d'una fisura curta pero intensa que superem en A1. Tot seguit la cosa no s'acaba..
...amb grau més fàcil, V/V+ seguim amunt  uns metres i sortim cap a l'esperó per pujar més fàcil fins a una bona feixa herbosa, si anem ara a la dreta trobarem l'únic spit de la via! on podrem fer reunió.
Llarg 9(V+/50m): En aquest llarg no hem van fer foto....així que us poso la que vaig fer jo entrant a la R8 on es veu a sobre a l'esquerra per on marxa el L9. Llarg mantigut on vaig gastar pràcticament tots els ferros que portava a sobre....Sortim cap a la dreta a buscar el millor accés a la placa de sobre del desplom, i entrem amb uns passets finets cap a l'esquerra a buscar un clau, ara recte amunt, per placa vertical però de bon escalar, fins una bona feixa que trobarem a l'esquerra on montarem reunió on puguem.

Aquí es la última reunió on podem abandonar i marxar per les vires cap a l'esquerra(es veuen les fites i algun cordino).
Llarg 10(V+/55m) : pujar per les grades per terreny fàcil cap a la base de les parets que tenim a sobre anant a buscar el diedre de més a la dreta on trobarem uns claus, i un passet...tot seguit recte amunt per diedre, ja més fàcilfins fer reunió.
Llarg 11(6a/40m): per mi el llarg més espectacular, dos diedres contraposats, entrem pel de l'esquerra, creuem al de la dreta, i tornem al de l'esquerra, molt vertical i cal aplicar-se amb ganes ja que està pràcticament net i cal autoprotegir-se amb ganes....a sobre a l'esquerrra un bon blaconet on fem reunió.
Llarg 12 (V+/40m): ara cal sortir cap a la dreta, amunt en diagonal a la dreta, a buscar el pas de l'esperó, per terreny fàcil..i marxer seguint en diagonal ascendent cap a la dreta
ara seguirem a buscar una vira que ens porta a fer un pas molt llarg per plantar-nos sobre l'agulla que tenim a la dreta...
...fent el pas per pujar  a sobre de l'agulla. Farem reunió just passat el pas, la farem on podrem en una bona feixeta a la base d'un diedre.
Llarg 13(V/50m): Sortim per la dreta de la reunió per tornar a la vertical de la reunió, ara entre bolcs i lleugera tendència a la dreta anirem pujant fins una pas bastant dur, que ens entra a un diedre, que podem evitar pujant per l'esperó de la dreta, amb més molsa, però més fàcil que ens deixa en la base d'un diedre molt ben definit, curt i tancat on farem reunió.
Llarg 14(6a/20m) superar el diedre curt i ben definit, un cop a sobre marxar en tendència a la dreta i després a l'esquerra fins a cim, fer la reunió a l'altra bessant.


Ara ja sols ens queda el descens: El regal de fer la via fins a cim es que el descens es molt ràpid i s'evita l'exposició de sortir per les vires o viretes, i que en 3 rapels pots estar a terra!!!!Els rapels de 50/60 es poden dividir en dos però si portem cordes de 60 val la pena fer-los llargs per sortir ràpid de paret!

De cim baixarem cap al coll direcció oest, arribats al coll, seguirem cap a l'oest a buscar un collet petitet, que ens porta a una canal que desgrimparem(III) d'uns 8/10 metres i que ens porta a una rampa herbosa, on trobarem un cordino que ens aboca en res a una canal a l'inici de la que trobarem el primer dels 3 rapels que farem: instal·lació rapel 1
instal·lació rapel 2
instal·lació rapel 3:

Aquests ràpels ens deixen a les vires, ara sols queda baixar caminant uns metres cap a la dreta fins la tartera i desfer camí fins refugi i cotxe!!!


5 comentaris:

joan asin ha dit...

Ei Llorenç poques però bones, enhorabona.

Mingo ha dit...

Uauuu enhorabona aquesta via és molt guapa. Nosaltres la vam fer un mes de febrer del 91 o 92, quan no vam trobar neu al Taillon, jo vaig anar bastant enganyat doncs mai havia estat al Midi, però en tinc un record molt bo i malgrat era hivern escalàvem gairebé en màniga curta. La part de dalt no la conec perquè quan estàvem per les vires vam baixar,doncs baixar a les fosques no en tenia ganes.
Moltes felicitats, hi altres vies molt maques, el dit de la Pombie, l'esperó est tb a la Jean Santé, una combinació surplombs i superjolly, en fi jo és que és un lloc molt guapo i quan érem més joves i forts ens encantava anar.

Llorenç ha dit...

Joan! hem fet poqueta cosa! ni et vam dir res! les vacances van ser autèntiques vacances!! però quan vam escalar vam apretar! via guapa!

Mingo! la via es molt guapa i intensa...Els plans inicials era fer alguna cosa més tranquila com la Surploms o la sud-es classica però hi havia massa gent a peu de via i vam anar a aquesta....i si vas amb el Lluís, aquest no deixa ninguna via a mitges! s'havia d'escalar fins dalt! i realment val la pena! i fer cim de la via te el regal de sortir amb tres rapels molt ràpids!

Els Visas ha dit...

hola companys.

Teniu un molt bon bloc.

des de fa uns mesos tenim el bloc d'escalades:
http://elsvisas.blogspot.com.es/
podriem compartir enllaços ......
josep R.
elsvisas@gmail.com

Llorenç ha dit...

Ep! bones Visas!

ara faig una visita al vostre blog! per compartir no hi ha problema!

salut!